Kalau buat puding ni Cik t suka guna resepi yang kurang penggunaan telur.
Makan sejuk-sejuk sedap sangat nih..Ummm....
Bahan-bahan:
1 tin susu cair
3/4 tin susu pekat
2 s/besar tepung kastard/ jagung
5 biji telur
1 s/teh esen vanila
50 ml air
Untuk gula hangus:
8-10 sudu besar gula pasir
2 sudu besar air
Caranya:
- Taburkan gula dalam loyang. Masak atas api perlahan hingga gula menjadi hangus.
- Apabila telah hangus, tuangkan air dan kacau laju supaya sebati. Ketepikan.
- Dalam bekas lain,campurkan semua bahan. Kacau manja hingga sebati.
- Setelah semuanya larut tapis adunan dan tuang ke dalam loyang berisi gula karamel tadi.
- Tutup dengan aluminium foil dan kukus api sederhana kurang lebih 35-40 minit.
- Apabila telah masak, sejukkan dahulu baru diterbalikkan. Takot puding akan rosak jika diterbalik panas.
- Sedap dihidang sejuk.
- Selamat memcuba...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan