Khamis, 24 April 2014

Puding Karamel

Puding karamel ni kegemaran cik abang Cik t. Anak dara Cik t pun x kalah dengannya. Cik t pun suka juga tapi bila memikirkan kandungan telur didalamnya jadi perlahan la sikit tangan menceduknya.
Kalau buat puding ni Cik t suka guna resepi yang kurang penggunaan telur.
Makan sejuk-sejuk sedap sangat nih..Ummm....




(loyang 8x8 inci)
Bahan-bahan:
1 tin susu cair
3/4 tin susu pekat
2 s/besar tepung kastard/ jagung
5 biji telur
1 s/teh esen vanila
50 ml air

Untuk gula hangus:
8-10 sudu besar gula pasir
2 sudu besar air

Caranya:
  1. Taburkan gula dalam loyang. Masak atas api perlahan hingga gula menjadi hangus. 
  2. Apabila telah hangus, tuangkan air dan kacau laju supaya sebati. Ketepikan.
  3. Dalam bekas lain,campurkan semua bahan. Kacau manja hingga sebati. 
  4. Setelah semuanya larut tapis adunan dan tuang ke dalam loyang berisi gula karamel tadi.
  5. Tutup dengan aluminium foil dan kukus api sederhana kurang lebih 35-40 minit.
  6. Apabila telah masak, sejukkan dahulu baru diterbalikkan. Takot puding akan rosak jika diterbalik panas.
  7. Sedap dihidang sejuk.
  8. Selamat memcuba...



                      


                                   

Tiada ulasan:

Catat Ulasan