Gini kejadiannya, bermula dua tahun lepas, di majlis kenduri kahwin adik Cik t yang bongsu. Ada la emak saudara sebelah suami kakak Cik t yang sulung sedekahkan kek ni. Entah macam mana agaknya boleh terpanggil nak merasa kek ni. Bukannya sebelum ni Cik t tak pernah makan langsung kek gula hangus ni. Mungkin kek yang pernah Cik t makan tu rasanya agak keras dah lebih kepada kenyal. tu yang terus black list kek ni. Tapi bila merasa saja kek yang emak saudara kakak Cik t ni bagi terus jatuh cinta.
Sedap. Keknya lembut lembap dan tak lah rasa kenyal macam yang pernah Cik t makan dulu. Hinggakan saudara yang datang dari Kedah dan N.9 pun siap minta tapau.. Memang sedaplah keknya. Hinggakan teringat-ingat,angauCik t dibuatnya. Dasyat sungguh penangan kek tu. Kalau nak rasa kena la buat sendiri ya. Disini Cik t sertakan resepinya.
5 biji telur
1 cwn tepung gandum
1 cwn susu pekat
1/2 cwn minyak - cik t guna sunflower oil
1 s/d teh soda bikarbonat
1 s/d teh esen vanila
1 cwn gula pasir
1cwn air
1/2 cwn mentega
Caranya:
- Masak gula hingga perang dengan api yang kecil. Setelah gula cair dan menjadi keemasan, dengan perlahan lahan tuang air. Hati-hati gula hangus boleh memercik sewaktu melakukan proses ini.
- Kacau dengan cepat supaya gula tidak membeku. Masukkan mentega. Ketepikan.
- Dengan menggunakan whisk pukul sebentar telur bersama esen vanila.
- Masukkan tepung yang telah diayak bersama soda bikarbonat.
- Masukkan susu pekat dan minyak jagung. Kacau rata.
- Tuang dalam loyang. Kek ni tak perlu diperap bagai. Terus bakar je. Kalau nak perap juga sejam pun sudah memadai. Tak payan nak tungu 3-4 jam.
- Bakar 40-45 minit atau hingga masak dengan suhu 180c.
- Selamat mencuba...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan