Selasa, 15 April 2014

Kek Gula Hangus Lembap

Assamualaikum semua..kalau dulu nampak kek ni sebelah mata pun Cik t tak pandang. Tapi tu duluuu...sekarang ni kalau sebiji ni Cik t sorang je yang habiskan. Tu la,dulu eksen sangat, da terkena sumpahan kek gula hangus baru padan muka. Kikiki

Gini kejadiannya, bermula dua tahun lepas, di majlis kenduri kahwin adik Cik t yang bongsu. Ada la emak saudara sebelah suami kakak Cik t yang sulung sedekahkan kek ni. Entah macam mana agaknya boleh terpanggil nak merasa kek ni. Bukannya sebelum ni Cik t tak pernah makan langsung kek gula hangus ni. Mungkin kek yang pernah Cik t makan tu rasanya agak keras dah lebih kepada kenyal. tu yang terus black list kek ni. Tapi bila merasa saja kek yang emak saudara kakak Cik t ni bagi terus jatuh cinta.

Sedap. Keknya lembut lembap dan tak lah rasa kenyal macam yang pernah Cik t makan dulu. Hinggakan saudara yang datang dari Kedah dan N.9 pun siap minta tapau.. Memang sedaplah keknya. Hinggakan teringat-ingat,angauCik t dibuatnya. Dasyat sungguh penangan kek tu. Kalau nak rasa kena la buat sendiri ya. Disini Cik t sertakan resepinya.





Bahan-bahan:
5 biji telur
1 cwn tepung gandum
1 cwn susu pekat
1/2 cwn minyak - cik t guna sunflower oil
1 s/d teh soda bikarbonat
1 s/d teh esen vanila

1 cwn gula pasir
1cwn air
1/2 cwn mentega

Caranya:

  1. Masak gula hingga perang dengan api yang kecil. Setelah gula cair dan menjadi keemasan, dengan perlahan lahan tuang air. Hati-hati gula hangus boleh memercik sewaktu melakukan proses ini.
  2. Kacau dengan cepat supaya gula tidak membeku. Masukkan mentega. Ketepikan.
  3. Dengan menggunakan whisk pukul sebentar telur bersama esen vanila. 
  4. Masukkan tepung yang telah diayak bersama soda bikarbonat.
  5. Masukkan susu pekat dan minyak jagung. Kacau rata.
  6. Tuang dalam loyang. Kek ni tak perlu diperap bagai. Terus bakar je. Kalau nak perap juga sejam pun sudah memadai. Tak payan nak tungu 3-4 jam.
  7. Bakar 40-45 minit atau hingga masak dengan suhu 180c.
  8. Selamat mencuba...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan