Kini giliran Cik t pula menyediakannya untuk anak-anak. Bagaikan mewarisi selera mamanya,anak-anak pun amat menggemari bihun sup ini. Amat mudah membuatnya. Yang tak pandai masak pun kalau buat gerenti sedap punya.
1 keping bihun
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar ikan bilis
2 biji telur
lada sulah secukupnya
garam secukupnya
1 1/2 liter air
bebola ikan secukupnya
sayur kegemaran
Cara-cara:
- Tumbuk lumut bawang merah,bawang putih dan ikan bilis.
- Panaskan kuali/ periuk. Tuang sedikit minyak dan tumis hingga naik bau.
- Tuangkan air. Biar mereneh.
- Masukkan bihun. Biar hingga lembut sedikit.
- Pecahkan telur. Masukkan sayur dan bebola ikan, biarkan hingga masak.
- Perasakan dengan garam dan lada sulah.
- Sedap dihidangkan panas.
- Selamat mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan