Ribuan terima kasih dari Cik t kepada kak zalinzalina yang sudi berkongsi resepi roti yang sangat-sangat sedap dan lembut ni. Hasinya memang macam roti yang beli kat kedaii...yang paling gembira tentulah anak-anak. Ya la,anak kecil mana yang tak suka pada bun sosej sebegini. Dan kita sebagai ibu pun akan merasa sangatlah seronok apabila melihat anak-anak makan dengan seleranya.. Resepi ni diambil dari empunya resepi, Kak lin. Terima kasih sekali lagi ya kak. Untuk memahami dengan lebih mudah cara menguli dan membentuk doh, silalah ke dapur kak lin ya. Bun-bun yang dihasilkan pun sangat-sangatlah gebu..
bun terlajak bakar
bun yang sama tetapi dihari yang berbeza |
Bahan-bahan:
250gram tepung roti /high protin
50 gram Margerin
50 gram gula castor
1 sudu kecik Yis kering
1/2 sudu kecik Bread Improver
1 sudu kecik Tepung Susu atau Susu Pekat
1/2 sudu kecik Garam Halus
1 biji Telur Gred B
105 ml/gram Air Suam (kalau guna mixer kena letak air sejuk)
sedikit bijan untuk ditabur
Cara-caranya:
sedikit bijan untuk ditabur
- Bancuh yis dan gula bersama air suam. Biarkan yis naik sedikit.
- Masukkan kesemua bahan-bahan lain ke dalam satu bekas. Gaul mesra semua bahan.
- Tuang campuran yis ke dalam tepung tadi. Gaul rata dan uli kurang lebih 5 minit.
- Masukkan doh yang telah diuli kedalam bekas dan tutup menggunakan plastik selama 30 minit atau sehingga doh kembang sekali ganda.
- Setelah doh menggembang ambil sedikit doh bulat-bulatkan. Seperti Kak lin,Cik t juga menimbang 25gram setiap satu untuk mendapatkankan sebanyak 20 biji bun sosej.
- Ambil seketul doh canai sedikit dan letakkan kan sosej yang telah dipotong dua. Balut kemas sosej dengan menggunakan doh. Seperti yang telah Cik t beri tau kat atas tadi, untuk lebih memahami step ni silalah ke dapur Kak lin ya. Nak tengok bun versi lilit pun ada. Comel-comel je bun nya.
- Setelah siap letakkan atas loyang dan taburkan bijan.
- Biarkan adunan mengembang sekali lagi. Tutup bun dengan plastik atau bekas agar doh dapat kembang dengan cantiknya. Biarkan selama 1 jam.
- Bakar dalam oven dengan suhu 180c selama kurang lebih 15-20 minit atau mengikut tahap kepanasan oven masing-masing.
- Setelah masak, angkat dan terus sapukan permukaan bun dengan butter agar bun kelihatan berkilat.
sedia untuk dimakan.. |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan