Bahan tepung:
1 bungkus tepung beras- guna cap teratai lagi molek hasilnya
2 s/b tepung gandum
air secukupnya
Bahan kuah:
7-8 ekor ikan sardin
1.5 liter santan
4-5biji bawang kecil
1/2 inci halia
1s/b lada hitam
4 keping asam keping
garam secukup rasa
Jom masak..
Bahan tepung:
1.Panas kukusan.sapu tudung periuk@loyang dengan minyak masak.
2.Bancuh tepung cair dengan air secukupnya.kacau sebati.
3.Masukkan tudung periuk@loyang tadi ke dalam periuk kukusan.
4.Tuang sedikit adunan ke atas tudung periuk.kukus hingga masak.
5.Setelah masak gulung tepung tadi.ulang hingga habis.
Bahan kuah:
1.Rebus ikan bersama 2 keping asam dan sedikit garam hingga masak. Air jagan terlalu banyak.
2.Asingkan tulang.setelah siap tumbuk isi ikan bersama bawang,halia dan lada hitam.
3.Masukkan ke dalam periuk.Masukan juga santan dan baki 2 keping asam tadi.
4.Perasakan dengan garam. Masak hingga mendidih.
Sambal lada kering:
10 tangkai lada kering direndam
1biji bawang kecil
1inci belacan
Cara2
Tumbuk semua bahan lumat. Siap sudah..
Ulam-ulaman:
timun -potong dadu kecil
kubis }
kacang panjang }hiris
sedikit daun kesum }
Potong semua ulam-ulaman tadi. Sedia dihidang. Seedaaapppp.....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan