Bagi sesiapa yang suka makan bubur segini tetapi tidak mahu menggunakan terlalu banyak santan, bolehlah mencuba bubur candil jagung santan susu berkastard Cik t nih. Namanya saja yang panjang,membuatnya tidak lah sesukar mana. Jom cek resepi...
Bahan-bahan:
(periuk 3.5 liter)
1 batang jagung-saiz besar
1/2 biji kelapa
150ml susu cair
3 s/d makan sagu biji
1 s/d makan tepung kastard
gula secukupnya
secubit garam
2 helai daun pandan
Air secukupnya
Bahan candil:
1 cwn tepung pulut
2 s/d makan tepung gandum
sedikit air
pewarna pilihan
- Campur tepung-tepung. Masukkan air sedikit-sedikit,uli hingga mendapat doh seperti membuat buah melaka. Cuma dilembutkan sedikit. Asingkan mengikut warna pilihan.
- Ambil doh bulat-bulatkan kecil dan direbus dalam air mendidih.
- Apabila doh naik terapung, angkat menggunakan penapis dan masukkan kedalam bekas yang berisi air agar doh tidak melekat. Ketepikan.
Cara membuat bubur:
- Potong biji jagung dari batangnya. Masukkan ke dalam periuk.
- Masukkan kelapa kedalam mesin pengisar untuk mendapatkan santan, tambah sedikit air. Ambil dua kali santan dari kelapa tersebut.
- Tuang santan ke dalam periuk yang berisi jagung. Masukkan daun pandan yang telah disimpul.
- Masak atas api sederhana.
- Masukkan juga susu cair,sagu biji,gula dan sedikit garam untuk menaikkan rasa lemaknya.
- Bancuh tepung kastard dengan sedikit air dan tuang ke dalam adunan tadi.
- Kacau sentiasa agar santan tidak pecah minyak.
- Padamkan api apabila mendidih. Sedap dimakan sejuk.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan