Salam sayang dipagi hari..semperna cuti Wesak minggu lepas berkesempatan Cik t menyediakan hidangan nasi lemak bersama dengan stik pelanduk beserta sos black papernye sekali. Alhamdulilah sedap sekali gabungan kedua-dua hidangan ini. Pada awalnya bercadang nak goreng kunyit saja daging pelanduk tu. Entah macam agaknye timbul pula idea untuk membuat stik. Walaupun kelam kabut sedikit kerana mengejar masa siap juga hidangan hari tu..
Lama juga Cik t simpan pelanduk ni,menunggu masa yang sesuai untuk dimasak..Hampir 2 bulan juga la Cik t menyimpannya. Bersemparna dengan kepulangan suami tersayang dari Jordan Cik t pun mengambil kesempatan untuk memasaknya. Walaupun telah lama disimpan, rasa kemanisan dagingnye masih terasa seperti daging baru..Alhamdulilah sedap sangat!!!
Resepi nasi lemak Cik t seperti biasa saja dan bagi resepi stik pelanduk juga pernah Cik t masukkan dulu disini dahulu. Tapi Cik t copykan lagi disini..
Bahan perap:
2 keping paha kancil
4 s/besar sos tiram
1 s/besar soscili/tomato
1 s/besar lada hitam biji@ 4 s/besar sos lada hitam
1 s/kecil sos perasa meggi-x letak pon x pe
2 ulas bawang putih
Jom buat..
1. Cuci bersih dan tos daging.
2. Campurkan semua bahan dlam satu bekas.
3. Masukkan daging rusa dan perap paling kurang 1/2 jam.
4. Panaskan pan pembakar.renjiskan sedikit minyak. Setelah panas masukkan daging yang diperap tadi. Tutup pan pembakar. Masak kurang lebih 15mnt. Balik-balikkan.
5. Setelah masak hidang bersama sos lada hitam.
Sos lada hitam:
2 s/besar butter
2 s/besar tepung gandum
2-3 cawan susu segar
segenggam lada hitam-tumbuk kasar
2 s/besar hirisan cendawan butang
2 s/besar kicap pekat
seketul kiub ayam
garam
Cara-cara:
1. Cairkan butter dalam periuk.setelah cair masukkan tepung.
2. Apabila kelihatan sudah berbuih masukkan susu,lada hitam,cendawan,kiub ayam,kicap pekat dan garam.
3. Kacau pekat. Matikan api.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan