Cik t ambil dan copy resepi kuih ni dari dapur Kak Yatie yang sangat rajin tu. Kagum ngan kerajinan Kak Yatie ni. Kalau nak cari apa-apa resepi terutama resepi kuih Cik t suka rujuk ke dapur beliau. Jomlah ke dapur beliau jika ingin melihat kuih puteri ayu yang pelbagai warna dan rasa. Izinkan saya kongsi resepinya disini pula ya.
Bahan-bahan ( dpt 36 ketul )
- 4 biji telor
- 1 cawan gula halus
- 1 sudu kecil ovalette
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 sudu kecil b. powder
- 1/2 cawan santan pekat (guna santan kotak)
- perisa pandan, atau perisa kegemaran
- 2 cawan kelapa parut putih
- 1 sudu besar tepung ubi
- 1/2 sudu kecil garam
- Pukul telur dan gula sehingga kembang. Masukkan ovalette dan pukul lagi sehingga betul2 kembang.
- Sementara itu ayak tepung bersama baking powder. Masukan tepung berselang seli dengan santan dan pukul lagi sehingga sebati.
- Bahagikan beberapa bahagian sekiranya inginkan pelbagai perisa dan warna yg menarik.
- Satukan semua bahan inti dan gaul sebati.
- Sapukan sedikit minyak di sekeliling acuan.
- Isikan inti kelapa dan tekan sehingga sedikit padat dan tuang adunan ke dalam bekas acuan.
- Setelah siap, kukus selama 15 minit, guna api sederhana.
TERIMA KASIH KAK YATIE...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan