Jom layan resepi...
- Seekor ayam dipotong empat dan dibersihkan.
- Setelah itu campakkan 3 ulas bawang putih dan 1 inci halia yang diketuk. Rebus kurang lebih 5-10 minit api sederhana.
- Biarkan ayam masak tapi jangan terlalu lama. Agak agak nampak da masak tu angkat dan toskan.
- Perap ayam bersama sedikit gula melaka dan sos tiram. Jika mahu lebih mudah gunakan saja kicap abc.
- Perap dalam 1/2 jam.
- Setelah itu goreng ayam dalam minyak yang banyak. Jangan goreng ayam terlalu lama untuk menggelakkan ayam menjadi keras. Cukup sekadar menggelapkan bahagian luarnya sahaja.
- Baki bahan perapan ayam jangan dibuang, gunakan sewaku membuat kuah kicap nanti.
3 cawan beras
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 inci halia -diketuk
3 batang serai -diketuk
2 helai daun pandan -disimpul
1 sudu teh serbuk kayu manis
1 ketul kiub ayam
1 cawan air rebusan ayam-yg selebihnya tambah air biasa
Sedikit mentega dan minyak masak.
Caranya:
- Cuci bersih beras. masukkan 1 cawan air rebusan ayam dan tambah air biasa. Sukat seperti masak nasi biasa.
- Dalam kuali panaskan minyak.masukkan mentega. Apabila panas, tumis bawang merah dan bawang putih yang telah ditumbuk.
- Tumiskan juga halia, serai yang diketuk dan daun pandan yang disimpul.
- Apabila bahan tumis garing padam api dan curahkan semuanya ke dalam periuk nasi.
- Setelah siap, masukkan juga serbuk kayu manis,kiub ayam dan garam.
- Biarkan masak.
2 ulas bawang merah }
1 ulas bawang putih }dimayang
Air rebusan ayam
1inci kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1/2 kiub ayam
Daun bawang/ sup secukupnya
Caranya:
5-6 biji cili merah
3-4 biji cili padi
1/4 inci halia
1 ulas bawang putih
Garam gula secukup rasa
Cara- cara:
Air rebusan ayam
1inci kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1/2 kiub ayam
Daun bawang/ sup secukupnya
Caranya:
- Didihkan air rebusan ayam.
- Tambahkan 1 inci kayu manis dan 1 kuntum bunga lawang.
- Masukkan juga 1/2 ketul kuib ayam.
- Perasakan dengan garam, padam api.
- Apabila hendak makan tabur daun sup dan daun bawang.
5-6 biji cili merah
3-4 biji cili padi
1/4 inci halia
1 ulas bawang putih
Garam gula secukup rasa
Cara- cara:
- Masukkan semua bahan kedalam mesin pengisar.
- Kisar hancur dan sesuaikan mengikut citarasa.
- Ambil bahan perap ayam tadi tambahkan 3-4 sudu besar sos tiram.
- Masak semua bahan atas api.
- Sesuaikan mengikut rasa. Siap.
- Selamat mencuba..seeedaappp...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan