Bahan-bahan:
1/2 ekor ikan tongkol hitam
3 biji bawang putih
2 ulas bawang merah
2 tangkai daun kari
1 peket rempah kari ikan-adabi
1 peket rempah kari daging pedas-babas
sedikit asam jawa
1 liter air
1/2 sudu halba campur
1/2 sudu jintan manis
5 biji cili akar
1 biji cili merah
sayur bendir secukupnya
tomata ceri
garam secukup rasa
Cara-caranya:
- Cuci bersih ikan. Tumbuk kasar bawang merah dan bawang putih.
- Panaskan minyak dalam periuk, masukkan daun kari, halba campur, jintan manis dan bahan tumbuk tadi. Tumis hingga naik bau.
- Masukkan pula rempah kari. Tuang sedikit air agar rempah tidak mudah hangus. Kacau rata. Tumis hingga garing. Jika hendak membancuh rempah dengan sedikit air pun ok juga.
- Setelah garing tuangkan air asam jawa. Masukkan pula kepala ikan. Masukkan juga sayur bendir, tomato ceri dan cili akar. Kacau dan biarkan sebentar.
- Tambahkan sedikit air jika perlu. Kepekatan kuah mengikut selera masing-masing.
- Letakkan cili merah yang telah dibelah dua. Biarkan mendidih sebentar. Padam api
Tiada ulasan:
Catat Ulasan