Bahan bahan:
2 bungkus siput sedut
1 biji kelapa- perah2 kali santannya
segenggam cili padi
sebiji bawang besar
5 inci halia
3 batang serai
Sebiji nanas
Garam secukup rasa
Caranya:
- Bersihkan siput. potong bahagian belakangnya. Cara yang lebih mudah gunakan playar atau playar kakaktua kepit dibahagian belakangnya. Cara begini lebih mesra alam sikit :-). lebih cepat,mudah dan bersih.
- Dah siap, cuci bersih sekali lagi siput. Tos dan ketepikan. Jangan lupa tutup ya. Nanti siput tu explor satu umah pulak :-D.
- Buang kulit nanas. Potong kecil.
- Tumbuk cili padi,bawang besar dan kunyit hidup hingga lumat.
- Setelah siap masukkan siput,serai yang telah dititik dan bahan tumbuk kedalam periuk. Masak atas api sederhana. Biarkan air siput dan nanas kering. Kalau tak buat gini nanti takut kuahnya kuat berbau hanyir siputnya.
- Setelah airnya kering, masukkan santan dan perasakan dengan garam secukup rasa.
- Masak hingga mendidih menggunakan api kecil dan sentiasa dikacau.
- Siap untuk dihidang..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan