Jumaat, 8 November 2013

Sup Kijang

Salam hormat semua.tiap2 hari kalau memikirkan apa yang nak dimasak memang memeningkan kepala. Jawapan yang paling mudah sup ajelah sudahnya.takkan muak dan jelak menghirup sup. Dapat pula sup yang pedas2,lagi laju menghirup. Tambahan lagi apabila terhidu pula aroma dari rempah sup babas yang harum menyelerakan tu.  Tak sabar rasa nak menghirup sup. Bagi yang belum pernah merasai keenakan rempah sup babas, bolehlah mencubanya, takkan menghampakan anda.




Bahan bahan:
1 kg daging campur tulang kijang-rebus empuk
3 ulas bawang putih }
5 biji bawang merah } blender
2 inci halia               }  halus
sebatang serai          }
satu bungkus sup bunjut tulang
3 sudu besar rempah sup babas
1 sudu kecil gula
garam secukupnya
1 biji bawang kuning-potong memanjang
sebiji tomato-potong baji
cili akar secukupnya-ketuk (dalam 10 biji utk periuk kecil)
daun sup/bawang secukupnya utk ditabur

Cara masak:

  1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan blender dan masukkan juga rempah tumis yang terdapat  didalam bungkusan sup bunjut, tumis hingga naik bau.
  2. Setelah agak garing masukkan rempah sup. Kacau rata.
  3. Setelah garing,masukkan air secukupnya-dalam 2 liter.
  4. Masukkan sup bunjut biar merenih seketika. Masukkan pula daging
  5.  Kacau sebati.perasan dengan garam dan gula.
  6. Setelah mendidih padamkan api.
  • Bila nak makan,cedok sup secukupnya dan masukkan ke dalam periuk kecil.masukkan juga 1/2 biji  dari tomato yang dipotong baji,didihkan dahulu.biarkan seketika.
  • Kemudian masukkan bawang dan cili akar yang telah diketuk 2-3 saat sahaja.padamkan api.
  • Setiap kali nak makan Cik t akan buat macam tu.sebab apabila nak makan kita akan panaskan sup. Jika mencampurkan sekali cili padi dan bawang ketika masak akan menyebabkan bawang layu, rasa kepedasan dan aroma cili padi pun akan hilang.( Hasil pemerhatian Cik t ketika makan dikedai, cili dan bawang mereka masih fresh setiap kali dihidang).anak2 nak makan pun mudah.tak perlu asing2kan lagi.
Setelah siap tabur daun sup/bawang. Selamat mencuba..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan