Isnin, 18 November 2013

Biskut Green Peas

Pertama kali makan biskut ni pada hari raya yang lepas ketika berkunjung ke rumah jiran. Sebelum tu ada juga nampak sis yatie tayang biskut ni,memang nampak menyelerakan. Disebabkan masa tu belum lagi merasai keenakan biskut ni, KIV la dulu resepinya. Tapi bila dah merasai keenakannya,teringat-ingat lah pulak.tak boleh jadi nih,terus ke kedai kek cari tepung kacang peas. Bila dah dibeli, terperaplah pula dalam kabinet,lama juga la. Nasib tak 'berpenunggu' tepungnya.

 Setuju sangat dengan sis yatie,klu buat banyak pun memang berbaloi-baloi sangat.Lembut dan gebu saja biskutnya.Sedap tu sudah semestinyalah...anak2 siap cakap 'sedaplah biskut ni mama...macam keropok,nanti buat lagi eaa...'. Dan mulai dari tu dengan rasminya bertukarlah nama dari biskut green peas ke biskut keropok.hee.comel juga nama tu.. Resepi oleh AlongRoz dan macam biasa resepi dicopy dari blog sis yatie. Cuma ade sedikit perubahan mengikut stok bahan yang ada. Banyak juga resepi yang telah dicopy dari blog sis yatie,suka tengok blognya dan macam2 ada. Harap tuan tanahnya izinkan.Terima kasih ya sis.Bagi yang nak mencuba,bahan2nya pon mudah sahaja. Jom tengok resepinya.



lihatlah kegebuannya

Bahan-Bahan:

  • 1 cwn Tepung Kcg Peas
  • 1 cwn Tepung Gandum (guna tepung biskut)
  • 1/2 cwn Gula Aising
  • 1/2 st Baking Powder
  • 1/2 st Garam
  • 1/2 cwn Minyak Mazola atau secukupnya..(tuang sikit2 ya masa menguli doh)
  • 1 biji Telur Kuning-Yatie tambah sedikit warna kuning (x letak)
Cara-Cara:
  1. Gaulkan kesemua bhn2 kering sehingga sebati.
  2. Tuangkan minyak Mazola sedikit2 sehingga terbentuk doh lembut.
  3. Bentukkan bulat2 seperti guli. Sapukan atasnya dgn telur kuning.
  4. Bakar dgn suhu 180C selama 15 minit atau sehingga masak.
  5. Sejukkan & Simpan dlm bekas kedap udara.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan