Khamis, 9 Januari 2014

Sarawak 2013

Sepanjang masa berada dikampung,banyak juga la menu yang sempat cik t siapkan. Tapi yang ni saja sempat cik t rakamkan. Walaupun pulang bercuti,rutin memasak tetap tidak dapat ditinggalkan. Mungkin sudah sebati dengan diri kita. Atau mungkin juga itulah kelebihan seorang yang bergelar wanita. Walau dimana jua berada dapur pasti akan berasap..
Sambal sosej

Ni lah ikan bulu. Kalau kat semenanjung ni tak taw la kat mana boleh jumpa. Goreng garing2 sedaapp..

Kari ikan lajong bersama terung asam..


Special nih...ikan toman a.k.a ikan haruan masak sambal goreng

Katagori lauk warisan...acar rebung

Yang ni biasa je,sayur bening labu manis
\
Cangkuk a.k.a pucuk manis antara sayur wajib ada

 Kat semenanjung ni,kalau namanya ketupat tentulah berisi beras,tapi kalau kat Sarawak isinya adalah beras pulut dan dimasak bersama santan. Yang disebelahnya tu pula adalah kelupis. Dari pulut juga. Walau pun sama bahannya tapi masing2 mempunyai rasa yang tersendiri. Dua2 sedap..

bersama redang ayam kampung

dah duduk dikampung,makan pun ayam kampunglah

yang ni ayam bandar..ayam goreng salut tepung..walaupun bahan membuat tepungnya apa yang ade didapur je,sedap juga.tapi tak la sesedap ayam kfc tu..kikiki..
Kepak ayam masak sos

Nasi ayam sup dayak. Sempat juga buat nasi ayam.. Tapi yang specialnya supnya lah

Ni lah rupa daun sup dayak. Popular di Sarawak

Nasi goreng original kampung. Kat kampung cili yang tengah posing maut tu dipanggil 'cabik hantu'. pedasnya tak payah cakaplah..Sebab tulah diberi gelaran camtu..kesian cili tu

Kek marbel

Kek ubi kayu pink kale..

Pertama kali buat aiskrim..menggerutu sikit permukaanya..Biasalah frist trial. Lepas ni dah tak payah nak beli aiskrim. Buat sendiri je.

Kek karamel pun ade.tapi karamelnya lembik sedikit,tu yang comot tepinya. Tersalah resepi hehe..

Kuih puteri ayu...guna je acuan yang ada..

Yang ni kelakar sikit..sekali pandang da macam rupa cokies monster dalam sesame street pun ade.buat apam soda tapi paper cupnya tak ade. Ginilah jadinya..senyum pon macam tak iklas je


 Second batch..sebab sambutan hangat semalam, buat lagi esoknya. Kali ni sempurnalah sikit kejadiannya. Da tak de paper cup,buku tulis anak buah yang masih kosonglah jadi mangsa. Lagipunkan da akhir tahun. Tapi tetap tak maw senyum. Last2..
 buka je penutup kukusan yang terakhir, nilah satu-satunya peserlah tunggal yang tersenyum gembira..jadilah


Kuih warisan..kuih jala. Kalau kat sini kurang lebih macam kuih karaslah.

Roti ni memanglah tak buat sendiri,tapi saja nak tunjuk. Mula-mula bila ternampak je roti ni tak tergambar perasaannya. Seronoknya macam nampak jongkong emas.almaklum lah,sebelum2 ni memang tak pernah ade pun roti gardenia ni di Sarawak. Tapi bila pandang je harganya,terkejut 'mak' tengok roti krim gardenia yang harganya kalau kat sini sebungkus baru 70sen kat sana harganya 1.80..ish..ish..kira orang jadi kayalah kalau makan roti ni kat sana. Jadi hargailah roti gardenia disini. Jangan membazir sesuka hati.

 Antara kenangan masa pulang bercuti 2013..Seronok dapat memasak dan menghidang makanan untuk semua sambil melihat kerenah dan telatah anak2 buah membesar. Sebenarnya banyak lagi menu yang hendak dihidangkan. Apakan daya pulang bercuti pun tak lama. Insyallah ada umur panjang dapat berjumpa lagi.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan