Resepi dicedok(guna scop aiskrim tau *_*) dari dapur hanafzuan dan katanya resepi asal dari rakan fb beliau. Tak kira lah siapa pun tuan empunya resepi ni kredit untuk beliau dan terima kasih kerana berkongsi resepi yang marbeles ni. Semoga berlipat kali ganda lagi ilmu yang akan diperolehi dan bole dikongsikan lagi..hihee..Meh tengok resepi.
tabur coklat rice sebelum dihidang...Uummm |
sebiji telur
satu tin susu pekat(505g)
satu tin air suam
1/2 tin susu segar
1 sudu teh esen vanila
2 sudu besar overlate
pewarna - saya tak letak
perisa pilihan - saya guna:
coklat =serbuk coklat
strawberi = strawberi emulco
jagung = perisa minuman Double Lion
Cara-caranya:
- Satukan semua bahan kedalam mangkuk besar.- Adunan akan naik berkali ganda.
- Pukul hingga kembang, pekat, likat dan gebu. Kurang lebih 15-20 minit.
- Bahagi mengikut warna dan perisa pilihan.
- Masukkan dalam bekas dan bekukan semalaman.
- Setalah membeku bolehlah dinikmati mengikut serela masing-masing.Selamat mencuba.
adunan yang telah kembang |
Dua versi,berperisa coklat,strawberi dan jagung |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan