Selasa, 19 November 2013

Ketam Nipah Ala Rendang

Sebelum2 ni asyik la dok ingat ketam ni tak boleh dimakan. Bila cik abang bawa, balik terus tanya kat dia,' boleh makan ke ketam ni?'.' Ketam ni la sedap,harga pun mahal dari ketam bunga tu' jawapnya.. oOoo...gitu rupanya. Mana la kita tau sebab tak pernah makan. Dah la sepitnya besar, tengok warna kulitnya hitam aje. Nak pegang pun takut. Jenuh juga la dok fikir nak masak apa.

Tapi bila da dimasak,,,uUuuummm.. Sedap sungguh isi ketam ni. Puas menikmati isinya yang sungguh lumayan tu. Cuma bagi sesetengah orang yang tak biasa makan (macam saya laa..),akan terasa sedikit mabuk/pening2 lalat selepas makan ketam ni. Tak tau la pula kalau masa tu kot dah terlajak kenyang sebab jadi cam tu. Itu la masa makan tak ingat2. Bila dah terasa mabuk tu,perut pon dah kenyang,apa lagi mula la tangkap mata pula..Aduii seksa sungguh akibat dari makan ketam ni.

Walaupun dah jadi cam tu,tetap tak kan serik menikmati mr.crab yang sedap ni. Di masak apa pon pasti dapat menambat selera. Bagi kami sekeluarga, masak ala rendang ni saja yang dapat memenuhi citarasa kami,terutamanya si tukang beli, cik abang saya la. Jom semak resepi dan cara hendak mematikan ketam pula saya rujuk di sini. Terima kasih ya sis  lina kerana berkongsi tips yang sangat berguna ni.






lihatlah potongan badanku..


Bahan-bahan:

3 ekor ketam nipah- dicuci bersih
1/2 biji kelapa parut-ambil pati santan sahaja
5 biji bawang merah kecil }
2 ulas bawang putih         }
1/2 inci halia                    }
1/2 inci kunyit                  } kisar
4 batang serai                  } halus
1 inci lengkuas                 }
5-10 biji cili padi             }
sehelai daun kunyit
sedikit garam

Cara nak masak:
  1. Panaskan minyak dalam kuali. tumis semua bahan kisar. Kacau rata.
  2. Setelah bahan tumisan pecah minyak,masukkan santan. Kacau lagi.
  3. Masukkankan pula ketam yang telah dibersihkan.
  4. Biarkan hingga ketam masak dan kuah menjadi sedikit kering. Masukkan daun kunyit dan garam.
  5. Untuk mengelakkan ketam menjadi terlebih masak,angkat dahulu ketam yang telah dimasak jika kuah tadi masih banyak. Apabila kuah hampir kering masukkan semula ketam dan gaul sebati


sekawan ketam segar dari mersing

Tiada ulasan:

Catat Ulasan