Jumaat, 15 November 2013

Apam Mentega

Sebenarnya tak ada perancangan pun nak buat kuih ni. Tengah dok pikir2 apa nak dibuat dengan baki santan yang dok teperap kat dalam peti sejuk tu,tiba2 muncul la idea derhaka ni.Nak simpan lama2 pon bukannya tahan. Daripada di buang,baik buat apa yang patut.
Maaf ya sis sofea, adik terderhakan sikit resepi ni. Cuma tukar susu cair kepada santan sahaja. Yang lain semuanya sama saja. Versi original pun dah selalu buat. Awalnya takut juga kot tak jadi ke.Alhamdulillah naik juga apam deharka ni. Cuma permukaannya saja tak berapa nak licin. Resepi copy dari sis yatie. Thanks ya sis. 

Resepi by: Sofea@after6am

Rujukan : yatiememories





Bahan-bahan ( +-50 biji )

Bahan (A) Bahan2 utk gula hangus:-
  • 11/2 cawan gula pasir
  • 1 cawan air (Yatie guna air panas dan tuang sikit2)
  • 250 gm mentega
Bahan (B)
  • 3/4 cawan gula castor
  • 4 biji telur
  • 3 cawan tepung gandum ayak besama
  • 2 sudu teh soda bikarbonate
  • 1 tin susu cair
  • 1 sudu teh esen vanila




Cara membuat gula hangus
  1. Masukkan gula dlm periuk, masak dgn api perlahan hingga gula larut dan berwarna perang.
  2. Padamkan api (utk mengelakkan air gula terpercik semasa kita tuang air) dan masukkan air. Nyalakan semula api dan kacau hingga semua larut dan masukkan mentega,kacau rata dan ketepikan.
Cara menyediakan adunan apam mentega.
  1. Putar gula, telur dan esen vanila hingga kembang dan masukkan gula hangus yg masih panas tadi.
  2. Kemudian masukkan susu selang selikan dgn tepung.gaul semua hingga sebati.
  3. Perap selama 1/2 jam.
  4. Panaskan pengukus dan acuan lompang. Tuangkan adunan ke dlm acuan yg di sapu sedikit minyak. Adunan ni jika dituang penuh kedlm acuan pun x mengapa sbb semasa masak dia x akan melimpah.
  5. Jika guna acuan lompang kukus selama lebih kurang 15 min - 20 min. Tutup pengukus dgn kain supaya wap tidak jatuh ke bawah.
  6. Selamat Mencuba.......

Tiada ulasan:

Catat Ulasan