Ahad, 26 Januari 2014

Kari Kepala Ikan Merah Tanpa Santan


Salam pagi semua..Hari ni makan kari. Sebelum-sebelum ni ada juga ternampak ramai senior blogger kita tayang Kari Ikan Gaya Goa mereka seperti kak yatie, che mat dan ramai lagi. Terasa juga ingin mencuba tetapi mungkin belum sampai auranya kot untuk Cik t mencuba. Aik!!! nak masak pon guna aura ke?? Atau pon en.M yang banyak sangat dalam badan tu. Hee..

Jadi disebabkan auranya tak sampai lagi, Cik t pun masak je la kari kepala ikan tanpa santan ni. Memang jaranglah kalau Cik t masak kari ikan letak santan. Nak jaga kesihatan lah kononnya.. Tapi kari yang dimasak tu haruslah pekat,sebab cik abang saya suka kari yang pekat kuahnya. Dan lagi satu kepala ikan tu tak maw dibelah. Kurang terasa katanya kalau sudah dibelah dua. Buat kuahnya lebih-lebih nanti boleh cicah dengan roti. Kan sedap tu...






Bahan-bahannya:
seketul kepala ikan merah
4 sudu besar rempah kari ikan
4 biji bawang kecil
2 ulas bawang putih
2 s/besar cili kering yang telah dikisar
satu s/kecil halba campur
1/2 cwn air asam jawa
4-5 biji terung
2 biji cili merah
2 tangkai daun kari



Cara-caranya:
  1. Cuci bersih kepala ikan. Tumbuk kasar bawang merah dan bawang putih.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, masukkan daun kari, halba campur dan bahan tumbuk tadi. Tumis hingga naik bau.
  3. Masukkan pula rempah kari dan cili mesin. Tuang sedikit air agar rempah tidak mudah hangus. Kacau rata. Tumis hingga garing.
  4. Setelah garing tuangkan air asam jawa. Masukkan juga sayur terung. Kacau dan biarkan sebentar.
  5. Masukkan pula kepala ikan. Tambahkan sedikit air. Kepekatan kuah mengikut selera masing-masing.
  6.  Letakkan cili merah yang telah dibelah dua. Biarkan mendidih. Padam api
Selamat mencuba....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan