Khamis, 7 November 2013

Kek Lapis Cheese Persona

Tengah dok intai-intai blog sis yatie terpandang la pulak kek lapis cheese persona yang sungguh mempersonakan ni. Setelah mencuba hasilnya memang tak menghampakan. Sedap sangat kek ni. tapi bila teringatkan stok lemak yang sudah terlebih cukup kat badan ni rasa takut pula nak makan banyak. Ada juga resepi yang seakan resepi kek ni tapi menggunakan biskut cheese. Khabarnya biskut tu hanya terdapat di sarawak. Nampaknya pulang cuti hujung tahun ni bermula la misi mencari biskut cheese yang diperkatakan tu. Apa pon terima kasih kepada penyumbang asal resepi kek ni Ryo.








Kek Lapis Cheese Persona 
by: ryo@ryoazhar.blogspot.comhttp://ryoazhar.blogspot.com/2011/09/kek-lapis-cheese-persona.html
Rujukan: yatiememories

(A)
1 bungkus biskut merie perasa kopi/coklat
400ml susu segar/cair-suam(saya guna kurang lebih 250ml saja,tuang dlm cawan)

(B)
500gm cream cheese
20ml susu segar/cair
1/2 cawan gula halus


Caranya

1. Satukan cream cheese dan gula halus. Pukul sebati.
2. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit. Jangan sampai adunan terlalu cair.
3.  Pukul lagi hingga kembang dan sebati. Ketepikan dahulu.
4. Sediakan bekas yang dialas dengan plastik.
5. Panaskan seketika susu segar menjadi suam.-saya tak buat.
6. Ambil sekeping biskut dan celup ke dalam susu tadi,terus susun dalam bekas.
7. Dah siap,sapukan cream cheese di atasnya dan ratakan.
8. Ulangi proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi.
9. Biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
10.Ramas hancur baki biskut dan tabur diatas lapisan keju yang terakhir tadi.
11.Tekan2 sikit permukaannya.masukkan dalam peti sejuk. Biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan