Rabu, 20 November 2013

Kek Span Vanila

Nama resepi asal kek ni adalah kek cheese bersalji. Tetapi disebabkan tiada penggunan cheese, maka Cik t tukarkan namanya menjadi kek span vanila. Harap empunya punya resepi tak marah lah ya. Dan jika ingin melihat versi cheese silalah ke laman tuan tanahnya sheery mz . Rujukan juga semestinya dari dapur sis yatie.

Buat untuk meraikan ulang tahun kami. Saja nak buat sendiri nak tunjuk skill kat cik abang kononnya. Topping hanya menggunakan whipping cream. Dibahagian tengah kek pula disapukan dengan sedikit blueberry filling bagi menimbulkan sedikit rasa masam2 manis. Memang menepati selera.






Bahan-bahan:

6 biji telur ayam - buang 2 putihnya
100 gm gula halus
100 gm tepung hong kong - blue key superfine boleh juga
60 gm tepung jagung 
50 ml air sejuk - dari peti ais
1 sudu teh baking powder
2 sudu teh ovelet
75 gm mentega -dicairkan


Cara-cara:
  1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.
  2. Dengan kelajuan sederhana,putar sehingga pekat & putih. Akhir sekali masukkan mentega cair. Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
  3. Sediakan acuan yang telah dialas dengan kertas minyak dan disapu dengan sedikit butter.
  4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
  5. Bila dah masak biarkan sejuk. Sediakan sedikit benang,dan pastikan ukuran benang dapat mengelilingi kek dan lebihkan sedikit hujung benang agar dapat ditarik.
  6. Ambil benang letakkan mengelilingi kek. Pastikan benang betul2 berada dibahagian tengah2.
  7. Tarik hujung kedua-dua benang hingga kek terbahagi kepada dua bahagian. 
  8. Ambil sedikit blueberry filling dan sapu atas permukaan kek yang telah dibelah tadi. Sapukan juga sedikit whipping krim diatas lapisan blueberry.
  9. Ambil satu lagi bahagian kek dan letak diatasnya kembali.
  10. Sapu keseluruhan kek dengan whipping krim. Hias suka2 hati.
.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan