yummyy.. |
300g daging dipotong kiub-kecil22 bj bawang kecil
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
4 s/besar serbuk kari
sedikit air
1. Tumbuk bawang kecil,bawang putih dan halia lumat. Tumis hingga naik bau.
2. Masukan rempah kari.tumis hingga pecah minyak. Masukan pula daging. Kacau sebati.biar seketika.
3. Masukkan sedikit air. Masak hingga daging empuk dan kering sedikit. Ketepikan.
bahan inti dan bahan untuk ditabur |
2 1/2 cawan tepung
600ml santan- Cik t ambil dari 1/2 biji kelapa
4 biji telur- gred A
1 s/besar jintan manis- rendam seketika
sedikit garam
Cara membancuh:
1. Masukkan tepung,telur,garam dan juga santan ke dalam blender. Kisar hingga adunan sebati.
2. Setelah sebati tuang adunan kedalam jug untuk memudahkan adunan tepung dituang ke dalam periuk acuan dan masukkan jintan manis yg direndam seketika tadi. Kacau sabati.
3. Satu adunan dapat menghasilkan tiga biji kuih.
1. Panaskan minyak dalam acuan kuih bingka. Agak2 minyak dapat meneggelami adunan tepung tadi. Eh,satu lagi nak pesan jangan lupa alaskan acuan dengan besi pengalas yang sedia ada tu. Untuk mengelakkan kuih cepat hangit.
2. Setelah minyak panas, tuang adunan tepung tadi. Agak2 lah
jgn terlalu tebal/nipis.
3. Sudukan inti tadi mengelilinggi kuih mengikut selera.
4. Tabur daun sup/bawang. Tak lupa juga cili merah tadi. Setelah siap tutup acuan menggunakan penutupnya sendiri.
5. Masak api sederhana. Kurang lebih 7-8 minit atau hingga bahagian bawahnya sedikit garing.
6. Dengan kemahiran dan bakat yang anda ada, dengan menggunakan 2 batang sudip angkat dan keluarkan kuih dengan cermat. Takut terpatah 2 da x jadi cam pizza. ^-^..
sukatan minyak yang diperlukan |
setelah semua bahan diletakkan |
proses memasak |
Cara menyediakan kuih:
1. Panaskan minyak dalam acuan kuih bingka. Agak2 minyak dapat meneggelami adunan tepung tadi. Eh,satu lagi nak pesan jangan lupa alaskan acuan dengan besi pengalas yang sedia ada tu. Untuk mengelakkan kuih cepat hangit.
2. Setelah minyak panas, tuang adunan tepung tadi. Agak2 lah
jgn terlalu tebal/nipis.
3. Sudukan inti tadi mengelilinggi kuih mengikut selera.
4. Tabur daun sup/bawang. Tak lupa juga cili merah tadi. Setelah siap tutup acuan menggunakan penutupnya sendiri.
5. Masak api sederhana. Kurang lebih 7-8 minit atau hingga bahagian bawahnya sedikit garing.
6. Dengan kemahiran dan bakat yang anda ada, dengan menggunakan 2 batang sudip angkat dan keluarkan kuih dengan cermat. Takut terpatah 2 da x jadi cam pizza. ^-^..
Selamat mencuba..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan