Ahad, 27 Oktober 2013

Kuih Bakar Daging Resepi Warisan


Menu tradisi keluarga. Suka buat kuih ni sebab gerenti licin pinggan setiap kali  membuat.
Kalau bagi kat jiran2 pula ada yang kata 'macam pizza la kuih ni'.. Kira bole dikategorikan sebagai pizza melayu la ni. Hehee. Bagi penggemar daging bole la mencubanya.. Jom layan resepi.


Bahan inti :
300g daging dipotong kiub-kecil2
2 bj bawang kecil
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
4 s/besar serbuk kari
    sedikit air

1. Tumbuk bawang kecil,bawang putih dan halia lumat. Tumis hingga naik bau.
2. Masukan rempah kari.tumis hingga pecah minyak. Masukan pula daging. Kacau sebati.biar seketika.
3. Masukkan sedikit air. Masak hingga daging empuk dan kering sedikit. Ketepikan.

Adunan tepung:
tepung gandum
1 biji kelapa
6 biji telo
1 s/besar jintan manis-rendam seketika
garam

1. Masukkan tepung,telo,garam dan juga santan dari sebiji kelapa tadi ke dalam blender.agak2 la ye tepung tu jgn terlalu banyak. Masukkan dalam 2 cawan dulu. Jika cair tambah sedikit lagi. Buat kuih ni memang tak pernah sukat. Maklumla kuih orang2 lama,campak2 je jadi. Magikkan.
2. Setelah adunan sebati tuang dalam mangkuk dan masukkan jintan manis yg direndam seketika tadi. Kacau sabati.
3. Satu jug blender adunan tepung diatas dapat menghasilkan 3 biji kuih.

Bahan untuk tabur atas kuih:
daun sup
daun bawang
cili merah
hiris kesemua bahan

Cara menyediakan kuih:
1. Panaskan minyak dalam acuan kuih bingka. Agak2 minyak dapat meneggelami adunan tepung tadi. Eh,satu lagi nak pesan jangan lupa alaskan acuan dengan besi pengalas yang sedia ada tu. Untuk mengelakkan kuih cepat hangit.
2. Setelah minyak panas, tuang adunan tepung tadi. Agak2 lah
jgn terlalu tebal/nipis.
3. Sudukan inti tadi mengelilinggi kuih mengikut selera.
4. Tabur daun sup/bawang. Tak lupa juga cili merah tadi.setelah siap tutup acuan menggunakan penutupnya sendiri.
5. Masak api sederhana. Kurang lebih 7-8 minit atau hingga bahagian bawahnya sedikit garing.
6. Dengan kemahiran dan bakat yang ada dengan menggunakan 2 batang sudip angkat dan keluarkan kuih dengan cermat. Takut terpatah 2 da x jadi cam pizza. ^-^..

7. Letak atas pinggan yang dialas dengan tisu untuk menyerap lebihan minyak.

Selamat mencuba.......

Tiada ulasan:

Catat Ulasan