Assalamualaikum..salam pagi..jom sarap cucur kita..
Bahan-bahan :
1 1/4 cawan tepung gandum -
1/2 sk baking powder -ayak bersama
1/2 sk bicarbonate soda -
6 sudu besar susu pekat manis - lebihkan jika suka manis
1/2 cawan susu segar @ cair
garam secukup rasa
Cara membuatnya :
1.Ayak bahan2 kering ke dalam mangkuk.
2.Masukkan susu manis dan tuang susu segar @ cair sedikit2 sambil dikacau hingga adunan licin dan sebati.
3.Goreng cucur dalam minyak yang panas sambil dibalek2kan untuk mendapatkan cucur yang bulat gelembong hingga keperangan.
4.Untuk mendapatkan cucur yang bulat2, jangan goreng banyak sangat cucur tu supaya cucur dapat kembang bulat dengan cantik dan tak melekat2.
5.Angkat cucur dan hidangkan. Sedap dimakan bersama sambal tumis.
Cucur tetap sedap walaupun pon setelah semalaman.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan