Ok lah tak nak buang masa kali ni Cik T nak kongsikan resepi Koktail Kastard yang menjadi salah satu hidangan kegemaran keluarga kami.. Makan setelah disejukkan terasa nikmatnya...
Kepada yang ingin mencuba sila silalah ya....
Bahan tepung:
2 cawan tepung kastard
8 cawan air+ santan
1 tin jagung ala cream
2 helai daun pandan
2 sudu besar gula
Bahan kuah:
2 tin susu cair
2 litter air
1/2 tin susu pekat
5 s/b tepung kastard
1 s/t perasa vanila
1 tin buahan koktail
gula secukup rasa
Caranya mudah saja:
- Ambil sebiji periuk, masukkan tepung kastard, air,santan pekat dan daun pandan.
- Masak bahan-bahan tadi di atas api sederhana. Kacau sentiasa agar tepung tidak bergentel.
- Apabila adunan menjadi sedikit likat masukkan jagung tin dan gula.
- Kacau lagi hingga adunan tepung kelihatan berkilat.
- Padamkan api. Tuang ke dalam bekas yang sesuai.
- Biarkan sejuk.
- Campurkan semua bahan ke dalam sebiji periuk.
- Kacau menggunakan api perlahan hingga adunan mendidih.
- Matikan api. Apabila sejuk bolehlah dihidangkan bersama kastard tadi.
- Koktail ni sedap dimakan sejuk.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan