Rabu, 8 Oktober 2014

Kek Coklat Super Lembap Tanpa Telur


Assalammualaikum...heeiii...macam-macamlah dugaan waktu Cik T nak masukkan entri ni.. Itulah akibatnya kalau dah lama sangat tak menjengah ke blog sendiri,semuanya jadi lupa. Bukan tak rindu,bukan tak ingat nak masukkan entri,tapi banyak sangat halangannya..Sibuknya pun ngalahkan PM..ngeee.. Setelah berkali-kali tertunda waktunya dan akhirnya hari ni berjaya juga Cik T menjengah ke dapur kecilku ini...

Sebenarnya banyak lagi hasil air tangan yang dapat Cik T sediakan sepanjang waktu pertapaan Cik T tempoh hari..tapi bagi permulaan ni Cik t nak kongsikan resepi kek coklat yang sangat mudah..Itu pun kerana resepinya boleh dicopy dari dapur pemilik asalnya.. Terima kasih kepada Kak dayang.. kerana sudi berkongsi resepi yang sangat sedap ni. Cik t minta izin copy dan dikongsikan pula disini. Kalau terasa nak makan kek coklat resepi ini lah yang menjadi pilihan utama Cik T pertama kerana bahan-bahannya mudah disediakan kedua dan paling utama adalah kerana cara penyediaannya pun sangatlah mudah..tak perlu mixer bagai...Cik T memang suka sanggat buat kek cenggini.. : )





 Super Moist Eggless Chocolate Cake
Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com

bahan-bahan : loyang 6-7 inci

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 cawan serbuk koko  (DJ guna Cap Kijang)
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 1  1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
  • 1 cawan gula perang
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
  • secubit garam
  • 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung atau mentega cair
  • 1 sudu kecil cuka atau jus lemon
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga. 
  2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
  3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
  4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak. 
  6. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan