Rabu, 9 Oktober 2013

Agar-Agar Milo Cheese

Sebut je agar2 memang menjadi febret kami sekeluarga. yang paling mendapat sambutan tentulah agar2 milo. Bila terasa je nak buat agar2 terfikir la nak buat sedikit kelainan dari biasa. Tengah dok berkhayal sorang2 tu tiba2 teringat pulak cheese yang terperap kat frezer tu. Maka terjadi agar2 milo cheese yang sedap sangat ni (bagi kami la ^_^).  Masa nak buat tu takut juga lapisan keju tu tak menggeras.. Dah dipotong Alhamdulillah... berjaya juga experimen kali ni...hehee.  Kalau nak rasa kesedapannya kene la rajinkan diri ke dapur.


Agar-Agar Milo Cheese 
Adunan cheese:
1 s/b agar2 serbuk
1/2 cwn gula
5 keping keju 
300ml air
1tin susu cair

1. Masak agar2 bersama 300ml air.
2. Dalam bekas lain cairkan keju bersama susu cair menggunakan api perlahan.
3. Apabila agar2 sudah larut masukkan gula. Masukkan juga adunan keju tadi.
4. Kacau sebentar. Padamkan api.
5. Tuang atas adunan milo tadi.

Adunan milo:
2 s/b agar2 serbuk
1 1/2 cwn milo         
1/2 cwn gula
1/2 cwn susu pekat
400ml santan pekat
1 liter air

Jom masak..
1. Masak agar2 bersama 1 liter air.
2. Apabila agar2 sudah larut,masukkan santan,milo,gula& susu pekat.- Masak api perlahan.
3 .Setelah adunan mendidih tutup api dan bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
4. Satu bahagian dituang ke dalam loyang.apabila permukaan atas menjadi sedikit mengeras,perlahan-lahan       tuangkan adunan keju.(kat atas ni kes x sabar la tu yang jadi cam tu)
5. Ulang cara yang sama pada baki adunan milo tadi. Pastikan adunan milo panas supaya dapat melekat             dengan adunan cheese.

2 ulasan:

  1. salam ziarah..balas kunjungan..
    sedapnye agar2 milo ni...ada masa nak trylah..
    izinkan kita amik resepi ya..tenkiu siti..

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam kembali..harap2 ada la masa tu..
      ameklah..kite pon budak baru belajar kalau silap berilah cadangan

      Padam