Selasa, 21 Januari 2014

Nasi Kari Ayam Kampung

Salam hormat, nasi kari yang ke berapa kali pun dah tak sempat Cik t nak kira. Nasi ni dibuat dua minggu lepas, tetapi disebabkan rutin harian yang agak sibuk, tak sempatlah cik t nak entrikan. Tambahan lagi ada si kecil Dhiya,kita belum sempat nak taip jari jemari comel dia yang sampai dulu.

Berbalik pada kisah nasi kari, ini antara hidangan febret keluarga kami. Lepas buat nasi kari ayam kampung ni, minggu berikutnya,Cik t buat pula nasi kari daging untuk menjamu keluarga yang datang ke rumah semperna cuti Maulidur Rasul yang lepas. Licin satu periuk beso ko...hehee. Seronok tengok mereka makan. Masih menggunakan resepi yang sama seperti sebelum ni. Cuma ada sedikit +/- dari segi penggunaan bahan. Bagi penggemar kari bolehlah mencubanya. Rugi jika tidak merasai keenakannya. Selamat mencuba..




kiri: bahan untuk nasi   kanan :bahan untuk kari ayam
bawah : bahan untuk sayur


 Mula-mula sediakan dulu karinya..

Bahan-bahan kari :
seekor ayam- dibersih dan potong kecil2 biji bawang kecil   }2 ulas bawang putih } tumbuk
1 inci halia               }
2 batang serai         } titik
3 sudu besar serbuk kari
1 cawan santan pekat
garam
2 tangkai daun kari
2 inci kayu manis untuk menumis
 bunga lawang

Cara-cara:                                                                                                                                          
  1. Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk. Masukkan daun kari, kayu manis dan serai.
  2. Apabila sudah garing,masukkan serbuk kari. Tumis hingga naik bau.
  3. Masukkan ayam. Kacau rata,biarkan seketika.
  4. Masukkan santan. Perisakan dengan garam. Masak hingga kari menjadi sedikit kering. Ketepikan.




Bahan nasi pula(periuk 1 liter) :
2 cawan standart beras basmati
sebiji tomato- potong dadu
1/2 biji bawang holand - potong dadu
2 batang serai -titik
2 ulas bawang putih -hiris
1 inci halia  -hiris
2 inci kayu manis
sedikit butter untuk menumis
sedikit garam

Cara memasak..
  1. Basuh beras. Tanak seperti biasa.
  2. Dalam kuali,panaskan butter.Tumis semua bahan hingga layu.
  3. Masukkan dalam periuk nasi tadi.
Cara masukkan kari ayam..
Setelah nasi hampir kering,ceduk kari ayam dan letakkan di bahagian tengah-tengah nasi. Tutup tudung periuk.biarkan hingga masak. Setelah masak biarkan nasi selama setengah jam barulah dikacau rata.
Boleh dihidang bersama telur rebus,papadom dan sayur kegemaran. Tapi kali ni Cik t gantikan telur rebus dengan terubuk masin. Tetap meletop...

2 ulasan: