Ahad, 27 Oktober 2013

Laksam

Menu febret anak-anak....


Bahan tepung:
1 bungkus tepung beras
2 s/b tepung gandum
air secukupnya

Bahan kuah:
7-8 ekor ikan sardin
1.5 liter santan
4-5biji bawang kecil
1/2 inci halia
1s/b lada hitam
4 keping asam keping
garam secukup rasa


Jom masak..

Bahan tepung:
1.Panas kukusan.sapu tudung periuk@loyang dengan minyak masak.
2.Bancuh tepung cair dengan air secukupnya.kacau sebati.
3.Masukkan tudung periuk@loyang tadi ke dalam periuk kukusan.
4.Tuang sedikit adunan ke atas tudung periuk.kukus hingga masak.
5.Setelah masak gulung tepung tadi.ulang hingga habis.

Bahan kuah::
1.Rebus ikan bersama 2 keping asam dan sedikit garam hingga masak. Air jgn terlalu banyak.
2.Asingkan tulang.setelah siap tumbuk isi ikan bersama bawang,halia dan lada hitam.
3.Masukkan ke dalam periuk.masukan juga santan dan baki 2 keping asam tadi.
4.Perasakan dengan garam.masak hingga mendidih.

Sambal lada kering:
10 tangkai lada kering direndam
1biji bawang kecil
1inci belacan

Cara2
Tumbuk semua bahan lumat. Siap sudah..

Ulam-ulaman:
timun -potong dadu kecil
kubis                      }
kacang panjang      }hiris
sedikit daun kesum }

Potong semua ulam-ulaman tadi.Sedia dihidang.Seedaaapppp.....






Tiada ulasan:

Catat Ulasan