Eh panjang pula ceirtakan...nak masukkan resepi kek lapis tapi cerita lain pula yang panjang lebar. Ok lah sebenarnya dah lama Cik T buat kek lapis ni,tapi masa nak mengupdate blog terhad jadi dari tak masuk lansung biar lambat asal dapat dipostkan. Betul tak??? Pada yang berminat jomlah tengok resepi.
360gm Butter anchor/scs/golden churn
320gm Susu pekat
10 biji Telur
128gm Gula castor
136gm Serikaya
160gm Tepung hong kong } ayak
40gm Horlicks }bersama
40gm Serbuk santan }
1 s/teh Esen vanila
1 s/besar Ovellate
(loyang 7x7inci)
Cara cara:
- Panaskan oven 200-210c mengikut suhu oven masing masing. Griskan loyang alas dengan kertas baking. Proses membakar kek lapis ni memerlukan suhu oven yang tinggi supaya kek tidak memerlukan masa yang terlalu lama dimasak untuk mengelakkan kek menjadi kering.
- Pukul bahan A hingga kembang putih dan gebu. Ketepikan.
- Dalam bekas lain,putar telur,gula,ovellate dan esen vanila.putar hingga adunan kembang.
- Apabila telah kembang masukkan bahan yang telah diayak dan bahan A. Pukul menggunakan speed perlahan,akhiri dengan kelajuan tinggi
- Setelah siap bahagi kepada warna pilihan. Timbang adunaa supaya sama rata. Pastikan setiap warna mendapat lapan sudu besar agar setiap warna dapat menghasilkan dua lapisan warna.
- Cedok empat sudu makan dan ratakan didalam loyang menggunakan sudu. Bakar menggunakan api atas selama 2-3 minit bergantung pada suhu kepanasan oven.(jika proses membakar terlalu lama akan menyebabkan kek menjadi kering).
- Apabila lapisan atas keperangan angkat dan tekan permukaan kek menggunakan penekan khas untuk kek lapis. Jika ingin kek yang lembap,sapu sedikit butter pada setiap lapisan yang telah dibakar.
- Ulangi proses melapis hingga habis mengikut turutan warna dengan penuh sabar ya. Seperti sedia maklum membuat kek lapis memang memerlukan tahap kesabaran yang tinggi.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan