Selasa, 27 Januari 2015

kek lapis pelangi

        Salam tengahhari semua..Dah siap masak? Apa menu ari ni?...Bila dengar soalan apa menu hari ni mesti ramai yang pening fikir apa menu menarik yang hendak disediakan untuk orang yang tersayangkan.. Eemmmm....sebenarnya soalan tu memang cukup famous dikalangan para isteri dan kadang kadang tu boleh bikin steress. Mana taknya bila dah plan nak masak lauk tu teringat pula ada yang tak makan. Macam Cik T lah hari ni masak asam pedas ikan pari,anak anak Cik T suka sangat makan asam pedas ikan pari ni. Yang si abang suka bendir,yang si adik suka terung,campurkan dua dua..hah meriah seperiuk bendir n terung aje terapung kat atas. Lain pula cik abang Cik T yang tidak berapa gemar makan ikan pari. Nasiblah hari ni cik abang tak ada sebab out station jadi tak adalah Cik T kena masak asam pedas sampai dua periuk. Satu periuk asam pedas ikan pari dan lagi satu periuk ikan kembung atau parang. Tapi tak apa asalkan mereka suka kita lagi gembira bila lihat mereka makan hasil dari air tangan mama dan isteri sendiri..
          Eh panjang pula ceirtakan...nak masukkan resepi kek lapis tapi cerita lain pula yang panjang lebar. Ok lah sebenarnya dah lama Cik T buat kek lapis ni,tapi masa nak mengupdate blog terhad jadi dari tak masuk lansung biar lambat asal dapat dipostkan. Betul tak??? Pada yang berminat jomlah tengok resepi.




Bahan A:
360gm Butter anchor/scs/golden churn
320gm Susu pekat

Bahan B:
10 biji Telur
128gm Gula castor
136gm Serikaya
160gm Tepung hong kong } ayak
40gm Horlicks                  }bersama
40gm Serbuk santan        }
1 s/teh Esen vanila
1 s/besar Ovellate

(loyang 7x7inci)
Cara cara:

  1. Panaskan oven 200-210c mengikut suhu oven masing masing. Griskan loyang alas dengan kertas baking. Proses membakar kek lapis ni memerlukan suhu oven yang tinggi supaya kek tidak memerlukan masa yang terlalu lama dimasak untuk mengelakkan kek menjadi kering.
  2. Pukul bahan A hingga kembang putih dan gebu. Ketepikan.
  3. Dalam bekas lain,putar telur,gula,ovellate dan esen vanila.putar hingga adunan kembang.
  4. Apabila telah kembang masukkan bahan yang telah diayak dan bahan A. Pukul menggunakan speed perlahan,akhiri dengan kelajuan tinggi
  5. Setelah siap bahagi kepada warna pilihan. Timbang adunaa supaya sama rata. Pastikan setiap warna mendapat lapan sudu besar agar setiap warna dapat menghasilkan dua lapisan warna.
  6. Cedok empat sudu makan dan ratakan didalam loyang menggunakan sudu. Bakar menggunakan api atas selama 2-3 minit bergantung pada suhu kepanasan oven.(jika proses membakar terlalu lama akan menyebabkan kek menjadi kering).
  7. Apabila lapisan atas keperangan angkat dan tekan permukaan kek menggunakan penekan khas untuk kek lapis. Jika ingin kek yang lembap,sapu sedikit butter pada setiap lapisan yang telah dibakar.
  8. Ulangi proses melapis hingga habis mengikut turutan warna dengan penuh sabar ya. Seperti sedia maklum membuat kek lapis memang memerlukan tahap kesabaran yang tinggi.

          Selamat mencuba dan selamat berjaya....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan