Rabu, 8 Oktober 2014

Koktail Kastard

Salam buat semua.. entri ke dua Cik T setelah sekian lama tak mengupdate blog.. Da lama sangat rasanya tak jenguk blog ni. Apa yang sibuk sangat pun tak tau la..
Ok lah tak nak buang masa kali ni Cik T nak kongsikan resepi Koktail Kastard yang menjadi salah satu hidangan kegemaran keluarga kami.. Makan setelah disejukkan terasa nikmatnya...
Kepada yang ingin mencuba sila silalah ya....









Bahan tepung:
2 cawan tepung kastard
8 cawan air+ santan
1 tin jagung ala cream
2 helai daun pandan
2 sudu besar gula

Bahan kuah:
2 tin susu cair
2 litter air
1/2 tin susu pekat
5 s/b tepung kastard
1 s/t perasa vanila
1 tin buahan koktail
gula secukup rasa

Caranya mudah saja:
  1. Ambil sebiji periuk, masukkan tepung kastard, air,santan pekat dan daun pandan.
  2. Masak bahan-bahan tadi di atas api sederhana. Kacau sentiasa agar tepung tidak bergentel.
  3. Apabila adunan menjadi sedikit likat masukkan jagung tin dan gula.
  4. Kacau lagi hingga adunan tepung kelihatan berkilat.
  5. Padamkan api. Tuang ke dalam bekas yang sesuai.
  6. Biarkan sejuk.
Cara menyediakan kuah:
  1. Campurkan semua bahan ke dalam sebiji periuk.
  2. Kacau menggunakan api perlahan hingga adunan mendidih.
  3. Matikan api. Apabila sejuk bolehlah dihidangkan bersama kastard tadi.
  4. Koktail ni sedap dimakan sejuk.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan