Rabu, 8 Oktober 2014

Bingka Labu

Salam kembali..dah terlanjur ada kelapangan malam ni Cik T nak masukkan entri ketiga pula..Jika ditangguh tangguh lagi alamat makin banyak la gambar yang terperam kat dalam pendrive tu nanti...Kali ni nak kongsi resepi bingka labu yang lembut dan cukup terasa lemak manisnya. Jom tengok resepi..







Bahan bahan:

2 cawan tepung gandum

2 s/besar tepung jagung
2 cawan labu lecek
2 biji telur
1 cawan gula
1 3/4 cawan santan
2 sudu besar butter/ minyak sapi
1 s/teh esen vanila
secubit garam
sedikit bijan

Caranya:

  1. Bersihkan labu. Rebus empuk. Setelah empuk toskan airnya.
  2. Lecek labu hancur. Boleh juga jika hendak menggunakan pengisar makanan.
  3. Setelah siap,pukul gula bersama telur dengan menggunakan whisk sebentar.
  4. Masukkan tepung tepung,minyak sapi,santan,esen vanila dan garam. Kacau sebati.
  5. Apabila adunan telah sebati campurkan labu yang telah dilecek bersama.
  6. Kacau dan tuang dalam acuan yang telah digriskan dengan mentega.
  7. Tabur bijan..Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 1jam dengan menggunakan suhu 200c atau mengikut kepanasan oven masing masing.
  8. Cucuk bingka menggunakan lidi. Jika tiada lagi tepung yang melekat padanya bolehlah diangkat.
  9. Potong kuih apabila telah betul betul sejuk..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan