Sabtu, 20 Disember 2014

Ikan Parang Goreng Cili Sama Peria

Salam pagi,menu tengah hari semalam tapi pagi ni baru dapat dimasukkan. Sekali sekala makan simple simple gini sedap juga..kena pula makan dengan nasi panas.. Angkat terus periuk nasi letak kat sebelah. Garenti tak perasan 1/2 periuk dah licin.. Tak caya cubalah buat. Lagi satu menu ni pun amatlah sesuai bagi yang tak berapa nak rajin cam Cik T ni. Masak ikan sekali dengan sayur. Haa...mudahkan. Masa pun jimat. Tak nak cuba ke??
   `
Ikan:
2 kerat ikan parang dibersihkan dan dibelah dua.
Gaul garam dan kunyit . Goreng ikan hingga garing.
Sayur:
2 biji peria dibelah dua. Buang bijinya dan dipotong kecil. Rebus hingga empuk. Toskan airnya.
Bahan lain:
5 biji cili merah
5 biji cili padi
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
Garam dan serbuk perasa jika mahu
Caranya:
1. Tumbuk lumat semua bahan diatas. Setelah itu, tumis hingga garing.
2. Setelah garing masukkan sayur peria. Kacau sebentar. Tambahkan garam dan serbuk perasa. Gaul sebati.
3. Ambil ikan parang yang telah siap digoreng tadi campurkan dan gaul rata.
4. Padam api dan siap untuk dihidang. Sedapppp....                                                      
   

Tiada ulasan:

Catat Ulasan